17.10.2013 18:20

O myšlence nakládat hospodárněji s použitými krabicemi dovedeme přesvědčit i velké společnosti.


Na tuto krásnou, extrémně pevnou, jednou použitou, přesto ještě vonící novotou kartonovou krabici o rozměrech 720 x 350 x 320 mm jsem narazil při prohlídce skladu jedné velké společnosti z potravinářského sektoru, která má více jak stoletou tradici (jméno? nemůžeme zase prozradit úplně všechno, konkurence nespí! :-)).

Do této společnosti jsem zavítal neplánovaně, cestou za jinou pracovní záležitostí. Vzhledem k úvaze, že zde může být velký potenciál použitých kartonových krabic, jsem bez ohlášení oslovil zodpovědnou osobu a představil jí naší myšlenku ohledně opakovaného používání krabic. Vzhledem ke skutečnosti, jaké procedury musí člověk absolvovat už u vstupu do areálu (včetně navlečení se do "fešácké" vesty pro návštěvy) jsem považoval budoucí spolupráci vzhledem k množství potřebných schvalovacích procesů v takto velké společnosti spíše jako utopii. Přesto se mi zodpovědná osoba plně věnovala a ukázala celý proces vybalování a likvidace krabic.
 
Vzhledem ke kvalitě výše uvedené krabice a zjištění, že po vybalení putuje ihned do likvidace jsem se do této krabice téměř "lítostivě zamiloval". Areál jsem opouštěl s myšlenkou, že pokud příslušné oddělení nebude schopné prosadit změnu s nakládáním s těmito krabicemi, půjdu snad i orodovat k samotnému řediteli společnosti. Protože dávat takto kvalitní téměř nové krabice do recyklace je z mého pohledu holý nerozum a neštěstí (ano, až tak dramaticky to vidím :-))
 
Nevím, zda za to mohl osobní šarm, myšlenka prodloužit krabicím život nebo fakt, že za výkup krabic platíme více než recyklační společnosti (to bude asi hlavní důvod!), ale prakticky do 24 hod. se zástupkyně této společnosti sama ozvala, že se jim naše myšlenka líbí a došlo k dohodě o spolupráci.
 
Jak už na tomto blogu bylo uvedeno, celý proces uvádění krabic k opakovanému využití je prospěšný pro všechny zúčastněné. Firma produkující krabice vydělá více peněz, než když karton prodává jako odpad do recyklace. Zákazníci, kteří si krabice u nás zakoupí ušetří nemalé prostředky. A nakonec všechny zúčastněné může hřát dobrý pocit, že se jedná o hospodárnou věc s pozitivním dopadem na životní prostředí. Naše myšlenka "Použij, znovu použij a až potom zrecykluj!" padla opět na úrodnou půdu!

P.S. S výše uvedenou krabicí se sveze ještě stejně kvalitní menší kamarádka o rozměrech 550 x 390 x 130 mm.

Tomáš ARNOŠT

 

—————

Zpět


Kontakt

Odvoz Papíru.cz

Prodejní sklad:

Sklad VonTom
Přátelství 1578
10400, Praha 22 - Uhříněves
Výdej zboží pouze po tel. nebo e-mail. domluvě!!!

Provozovatel (pouze fakturační adresa):
Benefit Reality s.r.o.
Konojedská 2143
100 00, Praha 10

Volejte Po - Pá
8:00 - 18:00


Tel.: +420 603224879
Tel.: +420 mimo provoz